Специјализирал Бизнис Аналитика на Харвард Бизнис школата во Бостон, Масачусетс, и магистрирал Бизнис економија на Гент универзитетот во Белгија.
Во својата кариера Александар работел на значајни дата и маркетинг проекти како што е креирање на предиктивни модели, со помош на машинско учење, анализа на податоци за истражувачката агенција Nielsen(Coca-Cola, Schweppes, Fanta), проекти во кои користат модели на вештачка интелигенција за да предвидад човечко однесување во маркетинг кампањите (Salesforce).  Проекти кои користат модели на засилено учење (Reinforcement Learning) во самоуправувачки возила (Tesla).

Во моментот извршува функција Менаџер за дигитална трансформација во Panteleon GS и професионалец со големо искуство во дигитален маркетинг и дата анализа.